sunnuntai 13. tammikuuta 2008

Tehtävä 06A

Tervehdys 06A,

Viimeksi käsittelimme bioenergiaa ja katselimme Vapon videon bioenergiasta.
Videossa käsiteltiin polttoaineita mm. olkea, puuta, haketta, pellettiä ja turvetta.(t2)
Videossa käsiteltiin paikallisten energia mahdollisuuksien käyttöä Suomessa. Bioenergia suomessa, biopolttoaineet. Tavoitteet uusiutuvien käytölle Suomessa?(t3).
Ilmasto lämpenee ja mediassa keskustellaan kasvihuonepäästöistä. Suomen koko ilmastostrategia löytyy sivuilta http://www.ktm.fi/files/15789/Strategia_211105_.pdf.

Ilman muutosta sivusto käsittelee tätä aihetta.

Polttoaineitten fysiikkaa sivulta löytyy polttoaineiden lämpöarvoja(t2).

Polttomenetelmistä katseltiin mm. pellettitakoista,(1b)
videossa kerrottiin öljykattilan muuttamisesta pellettikattilaksi(1a) remontinyhteydessä(videon mukaan maksaa itsensä 3v aikana). Öljykattilan muuttaminen pellettikattilaksi remontin yhteydessä Kustannusvertailu laskin.(1a)
  1. Normaali omakotitalon pohjanala on 120m2, joka tarkoittaa että jos huoneet on 2,4m on tilavuus näiden tulo 120x2,4=288m3. Laskimen avulla voidaan suorittaa vertailua.
  2. Öljyn tarkistettu hinta 72,2 c/l
  3. Pelletti Turussa irtotonni € 190,91 €/t (10t tai enemmän kerralla, riippuu varaston koosta)
  4. Pelletti Turussa irtotonni € 212,52 €/t (3-3,9t esimerkki talon vuotuista energia tarvetta vastaava määrä)
  5. Pelletti Turussa säkkitavarana € 232,04 €/t (3-3,9t esimerkki talon vuotuista energia tarvetta vastaava määrä, säkin koko 500kg)
  6. sähkö 8,15 snt/ kwh
  7. vaihda tilavuuden arvo ja energiaa koskevat tiedot laskimeen ja katso tuliko pelletin polttaminen riittävästi edullisemmaksi
Pellettipolttimet ja kattilat(1a)
Pellettipolttimet hintoja(1a)
Lämmitystavat (1a)
Bioenergiasanastoa
Polta takassa pellettiä pellettiarinalla(1b)

Lämmitys Wikipedia


Muuta:


Oppimistehtävät
Oppimistehtävät kirjoitetaan essee muotoon. Malli essee
Kirjoita joko 1a tai 1b tehtävästä ei molemmista. Yritän olla chatin tavoitettavissa maanantaina ja tiistaina illalla klo 20.00-21.00 välisenä aikana. Tuotoksen otsikko on oppimistehtävä bioenergiasta. Alaotsikot nimetään tehtävän mukaan. Loppuun tulee nimesi ja teko aika ja paikka. Tuotos tallennetaan
wordilla muotoon omanimi_1401.doc ja lähetetään opettajan sähköpostiin.
Lähettäminen
Luo uusi viesti. Aiheeksi 14.01 oppimistehtävä ja oma nimi. Kirjoita kuka lähettää ja mitä viestiin. Liitä tiedostosi liitteeksi ja lopuksi lähetä sähköposti.
(Työpaikkaa hakiessasi toimit samalla tavalla. Liitteeksi vain tulee hakemus ja cv)

1A)Ne joiden kotona on öljykattila voivat tehdä kotinsa tilavuudella vertailun kuinka kannattavaa olisi vaihtaa öljykattila kattilaremontin yhteydessä pellettipolttimeen vai onko? Analysoida/ arvioida mitä vaikutuksia tai vaikeuksia vaihtotyöstä aiheutuisi(esim. rakennusteknisiä, polttoaine tai käyttö)? Mitä muutoksia polttoaineen vaihto tuo rakennukseen. Käytä apuna Kustannusvertailu laskinta.

1B) Tutki miten pellettitakka eroa tavallisesta, mitä asentaminen maksaa, mitä rakennusteknisiä asioita tulee ottaa huomioon asentamisessa. Mitä osioita tulee ottaa huomioon suomen rakennusmääräyskokoelmasta asennettaessa pellettitakkaa?

2) Vertaile eri polttoaineita keskenään. Kasvihuonekaasut?

3)Bioenergia suomessa ja tavoitteet uusiutuvien energian käytön suhteen

4)Mitä tuntoja tai visioita video herätti sinussa?

Ei kommentteja: