lauantai 2. helmikuuta 2008

Öljylämmityksen lähtölaskenta alkoi

Omakotitalojen öljylämmityksestä pitää päästä nyt eroon, sanoo ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) EU-komission ilmastopaketti kiristää Suomessa nopeasti myös rakennusmääräyksiä. Tiilikaisen ajatuksia sivulla http://www.tiilikainen.org/

Katso ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen video Öljyn tuhlaus loppuu nyt.
Komission esittämät uudet päästötavoitteet tulevat voimaan 12 vuoden kuluttua, mutta öljykattiloiden korvaaminen saisi ministeriön mielestä alkaa vaikka heti.

Öljykattilan korvaus maalämpöpumpulla


Ilmastonmuutoksen hillitseminen

Öljylämmityksen lähtölaskenta alkoi!!!

HS Talous 03.02.2008

Polttoaineiden hinnat nousevat ensi vuonna

Mitä öljylämmityksen tilalle? Ne jotka asuvat kaupungeissa harkitsevat lämmitysmuotoaan valitessaan vaihtoehtoinaan kaukolämmön, sähkön ja pelletin välillä. Osa saattaa valita biopohjaisen lämmitysöljyn. Vaihtoehtoja löytyy myös kylmätekniikan puolelta maalämpöpumppua ja ilmalämpöpumppua. Maalämpöä voidaan hyödyntää talonlämmityksessä maalämpöpumpulla.
Mikä on lämpöpumppu?
Energiaa säästäviä ratkaisuja öljylämmityksen rinnalla on ilmalämpöpumput ja aurinkoenergia. Rakennuksen lämmitysenergian tarpeesta 15-30% voidaan saada aurinkopaneeleilla. Lämpöä eli aurinkoenergiaa saadaan Helsingissä n. 960 kWh/m2, vuosi.

Pellettipolttimet, -kattilat ja-takat.
Öljykattilan muuttaminen pellettikattilaksi remontin yhteydessä Kustannusvertailu laskin.

Puupohjaiset polttoaineet eivät kasvata hiilidioksidi päästöjä. Puu lahotessaan luovuttaa saman määrä hiilidioksidia kuin palaessaan.
Tästä johtuen pelletit ja muut puupohjaiset polttoaineet ovat ympäristöystävällisempiä polttoaineita kuin öljy. Öljypolttimien hyötysuhteet ovat parantuneet yli 90%:n. Kattiloiden päästöt ovat hiilidioksidia ja vesihöyryä. Perinteisen öljyn rinnalle tulevat biopohjaiset polttoaineet, jotka sopivat sekä nykyisten, että myös tulevaisuudessa talojen lämmitykseen. Biopolttoöljyä voidaan käyttää olemassa olevissa lämmitysjärjestelmissä sellaisenaan tai sekoitettuna perinteiseen lämmitysöljyyn. Joissakin tapauksissa joudutaan polttimeen tekemään muutoksia, mutta öljykattila sellaisenaan soveltuu myös biopolttoaineille. Nesteen valmistama "toisen sukupolven bioöljy" käy sellaisenaan jo olemassa oleville kattiloille ja polttimille.

Tiilikainen: Biopohjaisia lämmitysoöljyjä pientaloille

Lentoliikenteen vaikutukset ympäristöömme


Turun Sanomat 2.2.2008

Asiantuntija säästäisi öljyn lentoliikenteelle

Öljyn hinnannousu voi kallistaa lentomatkailua huomattavasti. Kuva: Lehtikuva

Helsinki, STT
Suomalaisasiantuntijan mielestä öljyä pitäisi alkaa säästää lentoliikenteen tarpeisiin.
Teknillisen korkeakoulun professorin Peter Lundinin mukaan asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että öljyn saatavuus heikkenee. Lentoliikenteessä ei kuitenkaan toistaiseksi ole kunnollista öljyn korviketta. Lundin mielestä öljyä pitäisikin säästää lentokoneille esimerkiksi autoliikenteestä.
Saatavuuden heikkenemisestä seuraava hinnannousu voi kallistaa lentomatkailua huomattavasti joka tapauksessa.
Asiantuntijat eivät ole päässeet yksimielisyyteen siitä, miten pitkään öljyä vielä riittää. Pessimistien arvion mukaan maailman öljyvaroista on käytetty jo yli puolet, optimistien mielestä jäljellä on vielä kaksi kolmasosaa.

Julkaistu Turun Sanomissa 2.2.2008 3:05:00 (Päivitetty 2.2.2008 16:16:20)

Suomen ortodoksisen kirkon suositus: lentoja karttamaan.
Asiasta kertoi Kotimaa 1.3.07.
Ja siis lentämistä erityisesti kannattaa vältää, jos vain voi (aiheesta Vihreässä langassa ja Ilmastokampanjan sivuilta lisää mutusteltavaa).

Ei kommentteja: